Šta je hrono ishrana?

Da li znate za koju dijetu važi slogan: „Jedite doručak kao kralj, ručak kao princ a večerajte kao siromah“?

Ukoliko vam prvo na pamet pada hrono dijeta, koja u obzir uzima naš lični biološki sat – sasvim ste u pravu! Opšta ideja ove ishrane je da je dozvoljeno jesti sve ali, u vrlo određeno doba dana. Tako je ovaj drugačiji način ishrane fokusiran na energetske potrebe tela.

Na ovaj način, na samom početku hrono ishrane, organizam se „resetuje“ zahvaljajući jednostavnom principu: u zavisnosti od vremena kada jedemo, telo se drugačije prilagođava novim materijama koje se unose u njega. Dakle, hrana se ili transformiše u energiju ili se skladišti u telu, povećavajući rizik od gojaznosti.

Ukratko, kako biste izgubili višak kilograma, morate prilagoditi unos hrane metaboličkim varijacijama koje se dešavaju u vašem telu tokom dana. Zvuči prilično komplikovano ali, zapravo je veoma jednostavno.

Kako hrono ishrana funkcioniše?

U suštini, hrono dijeta podrazumeva osluškivanje potreba tela, kako bismo mu obezbedili sve ono što mu je potrebno. I naravno, u trenutku kada mu je to potrebno.

Telo luči hormone na otprilike svaka 4 sata, tako da ako želimo da zadovoljimo potrebe našeg tela da pravilno funkcioniše, moramo mu obezbediti hranu – odnosno, energiju – u skladu sa tim lučenjem. Hormoni i enzimi, neophodni za asimilaciju hranljivih materija, luče se organizovano i u sinhronicitetu.

Upravo zbog te organizovanosti, hrono ishrana se zasniva na 4 obroka (uključujući užinu) u određeno vreme, u razmaku od oko 4 sata jer je to prosečno vreme varenja. Poštovanje ovih vremenskih okvira pomaže da se izbegnu rizici skladištenja masnoća i neželjeni višak kilograma.

Koje su prednosti hrono dijete?

Pre svega, hrono ishrana je sjajna ukoliko želite da restruktuirate svoju ishranu ili izgubite višak kilograma. Kako ovaj režim ne zahteva da gladujete ili jedete dosta manje, veoma je zahvalan za stvaranje dobrih i zdravih navika u ishrani. Kada jedete ono što vam je potrebno u vreme kada vam je potrebno, vaše telo neće skladištiti masti i šećere (osim ako se ne konzumiraju u prevelikim količinama). Činjenica je da ako telo nema potrebe za određenim hranljivim materijama u vreme kada ih jedemo, ono neće apsorbovati ove hranljive materije optimalno; umesto toga, telo ih skladišti i to na vidljivim mestima!

Hrono je vrsta nerestriktivne dijete koja ima duži vremenski rok izdržljivosti, te je bolja za vaše zdravlje od kratkih, strogih dijeta za mršavljenje koje neretko imaju jo-jo efekat!

Pošto hrono režim daje prednost konzumiranju životinjskih proizvoda (naročito ujutru) jer su bogatiji mastima, vegani i vegeterijanci će morati da malo prilagode svoje obroke i da se fokusiraju na unos više proteina.

Nekoliko saveta pre nego što isprobate hrono ishranu

Prilagodite ovu ishranu svom načinu života i vašim ličnim uverenjima (sportski, vegetarijanski, u žurbi ujutro, kasno ostajanje na poslu…).

Zamenite neke namirnice čiji niste ljubitelj nekim sličnim, recimo – meso ili jaja zamenite tofuom i chia zrnom, puter devičanskim biljnim uljem ili puterima od uljarica itd…

Ako ste navikli da se posle doručka bavite sportom, odaberite slatki doručak sa zdravim mastima; ne zato jer je ovo bolje za vežbanje, već je i lakše za varenje.

Dajte prednost prirodnoj hrani u odnosu na prerađenu, čak i kada se čini da je ovo poslednje „dozvoljeno“ u hrono ishrani. Za užinu odaberite sveže i koštunjavo voće ili komad domaće torte, a ne keksić iz supermarketa.

Ipak, najvažniji savet je da slušate svoje telo! Ako niste gladni, nemojte jesti. Vaše telo je pametno i obavestiće vas kada mu treba više goriva.

Obroci u okviru hrono režima

Doručak

Što se prvog obroka tiče, ova dijeta zahteva obilan doručak na bazi sira, putera, narezaka, hrane sa skrobom i jaja. Ponekad je dozvoljeno i voće, ali nije neophodno.

Telo troši mnogo energije noću da bi se regenerisalo dok obavlja svoje osnovne funkcije. Tako da, čak i kad spavate, vaše telo je donekle aktivno. To znači da mu je ujutru potrebno mnogo energije da započne dan u dobroj formi. Insistira se na tome da ne brojimo kalorije u ovom obroku jer imamo ceo dan da ih potrošimo kroz aktivnosti.

Za prve dane vaše hrono ishrane, pripremite sir, puter (idealno prečišćen, pošto on uklanja laktozu), uljano seme (bademi, orasi, orasi, kikiriki), avokado, devičanska biljna ulja iz prvog hladnog ceđenja, jaja, šunka pa čak i hleb (idealno integralni). Za piće možete piti čaj ili kafu ali, bez šećera.

Ručak

Za vreme ručka uzima se jedno jelo, koje se uglavnom sastoji od izvora životinjskih proteina u velikim količinama i skrobne hrane, kako bi se telu obezbedila energija za ostatak dana. Unos masti treba da bude mnogo manji nego za doručak. I vodite računa da udeo šećera i biljnih proteina mora biti manji od izvora životinjskih proteina.

Jelovnici hrono dijete često predlažu pileći file na žaru sa testeninom i zelenim povrćem. Ako je potrebno, dozvoljen je lagani desert: običan jogurt i sveže voće.

Užina

Vrhunac lučenja insulina je sredinom popodneva. U hrono ishrani užina ima veoma važnu ulogu jer obezbeđuje energiju neophodnu da izdrži do večere. Vaša užina bi stoga trebalo da se sastoji od ugljenih hidrata, vlakana i možda čak i biljnih proteina ako ste jako gladni. Predlažemo slatku užinu na bazi suvog voća ili tamne čokolade jer – važno je i zadovoljstvo kako biste se lakše povezali sa svojim novim režimom ishrane!

Večera

Lučenja zadužena za funkcionisanje digestivnog trakta se smanjuju kako se približava noć. Samim tim, telo teže i sporije vari sve što se unese u kasnim popodnevnim satima, pa sve do spavanja. Dakle, hrono preporuka je lagana večera kako se ne bi „uznemiravalo“ telo tokom spavanja. Ovaj obrok nije obavezan, što je dobra vest za ljude koji više vole da preskoče večeru.

Za večeru odaberite belu ribu ili nemasno meso, kao i povrće. Izbegnite šećere i skrob kako se ne bi ponovo aktiviralo lučenje insulina a samim tim, u ovom delu dana i skladištenje viška.

Naravno, tokom i između svakog obroka, postarajte se da telu date dovoljno vode kako bi ostalo hidrirano i aktivno.

Hrono ishrana i zdrav stomak

Ukoliko ste se odlučili da započnete ovu vrstu ishrane, to znači da ste odlučni da svom telu pomognete i podržite sav njegov trud jednim zdravim pristupom. Kako je stomak najbolje ogledalo opšteg stanja organizma, pripremite ga za nove pobede tako što ćete posebnu pažnju obratiti na njegovu negu.

Pre prelaska na režim, probajte Probiotik EnteroBiotik, koji u sebi sadrži probiotsku gljivicu Saccharomyces boulardii koja pospešuje izbacivanje patogena iz organizma. EnteroBiotik jača crevnu barijeru i sprečava prolaz patogena i toksina, obnavlja i uspostavlja prirodnu ravnotežu u crevima i jača imunitet stimulišući sintezu imunih ćelija! Pomaže da se smanji pH creva, što je važno zato što loše bakterije teško preživljavaju u okolini s niskim pH. Nizak pH u crevima takođe pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije i minerale.

Nastavite sa probiotikom i u toku dijete a kasnije u odnosu na potrebe i lični osećaj!