„I uz ovo obavetno uzmite neki probiotik“, sigurno ste bar jednom čuli ovu rečenicu od svog lekara.  Ali kako odabrati dobar probiotik? Na preporuku prijatelja? Hm, možda je pravo vreme da vidimo koji su to kritetijumi za izbor potrebnog probiotika.

Ako je u osnovi svakog odabira znanje, koje nam je znanje potrebno da bismo odabrali DOBAR probiotik? Tačno, znanje o probiotskim preparatima.

Prema definiciji Svetska zdravstvena organizacija, probiotici mogu imati pozitivan efekat na zdravlje čoveka samo ukolko se daju u dovoljnim količinama.

Pod terminom „probiotik“ se podvode dobre kulture mikroorganizama koje imaju ispunjene sledeće kriterijume:
– jasno definisanu vrstu (soj, rod, proizvođač)
– dovoljan broj mikroorganizama
– proveren kvalitet i dokazanu bezbednost i efikasnost.

 

Lična karta svake probiotske kulture je rod i soj

 

Svetska gastroenterološka organizacija preporučuje probiotsku gljivicu Saccharomyces boulardii i probiotske bakterije iz roda Lactobacillus (sojeva Lactobacillus GG i Lactobacillus plantarum). Ove probiotske kulture se najčešće koriste i preporučuju.

 

Broj živih mikroorganizama u probiotiku

 

Kada smo se odlučili za određeni rod i soj, neophodno je da ih  primenimo u odgovarajućem broju da bismo dobili odgovor na pitanje kako odabrati dobar probiotik.

Probiotici su živi mikroorganizmi. Vremenom, u odnosu na količinu u trenutku proizvodnje, njihov broj opada. Zato je jako važno da broj probiotskih kultura (izražen kroz jedinicu mere CFU), naznačen na pakovanju, označava broj mikroorganizama na kraju roka upotrebe, a ne u trenutku proizvodnje.

Optimalna dnevna doza probiotskih kultura koja se preporučuje za prevenciju i ublažavanje dijareja i ponovno uspostavljanje ravnoteže crevne flore je minimum 5 milijardi na kraju roka upotrebe.

 

Stabilnost probiotika

 

Da bi preživeli, ovi živi mikroorganizmi zahtevaju posebne uslove – od proizvodnje i pakovanja, preko transporta, do čuvanja.

Vrlo često probiotske preparate nosimo u torbi ili ih čuvamo u automobilu da bi nam bili pri ruci. Leti, temperaturu u kolima ne možemo ni mi da podnesemo, a da li i kako se ovi mali organizmi mogu izboriti sa ovakvim spoljašnjim uticajima? Ovde glavnu ulogu ima ambalaža koja održava stabilnost probiotika.

Mikroorganizmi su jako osetljivi na prisustvo vlage, temperature i kiseonika. Zato pakovanje probiotika u bočice nije pametno rešenje. Jer kada se bočica otvori potrebno je probiotik iskoristiti u što kraćem roku, u subrotnom broj mikroorganizama u probiotiku bi se značajno smanjio. Većina probiotskih preparata se pakuje u tzv. blister folije, gde je svaka kapsula odvojena i spremna za pojedinačnu upotrebu. Ali, pitanje je da li je i to dovoljno?

Blisteri pojedinih probiotskih preparata se pakuju u dodatno, zaštitno inovativno pakovanje a – tech koje garantuje stabilnost i kvalitet preparata, čime se dodatno štite ovi nežni organizmi i obezbeđuje maksimalna stabilnost preparata.

Sledeći put kada budete birali probiotik, izaberite DOBAR probiotik, tako što ćete obratiti pažnju na:
– rod i soj probiotske kulture
– broj mikroorganizama naznačen na pakovanju (na kraju roka upotrebe)
– ambalažu samog probiotika

Ili se jednostavno oslonite na dobar probiotik EnteroBotik® Forte. Ne samo što je Enterobiotik Forte kombinacija pomenutih najvažnijih sojeva Saccharomyces boulardii i Lactobacillus i to u količini od minimum 8,5 milijardi CFU na kraju roka upotrebe, već ima i inovativno pakovanje koje garantuje stabilnost!

Kompanija AbelaPharm je prva i jedina u celom regionu uvela jedinstvenu  inovativnu a – tech tehnologiju kao garanciju kvaliteta i stabilnosti.

 

Dobar probiotik ENTEROBIOTIK tablet