Jako je važno razmotriti uticaj stresa na naše celokupno zdravlje, kao i na naš stomak i sistem za varenje. Previše stresa može da ima negativan uticaj kako mentalno tako i fizički na naše telo, uključujući promene i poremećaje digestivnog sistema.

Uticaj stresa na crevnu floru zavisi od dužine trajanja stresa:

  • Kratkoročni stres može uzrokovati da izgubite apetit, a probava će vam se usporiti.
  • Dugotrajni stres može da pokrene gastrointestinalne probleme, kao što su zatvor, dijareja, probavne smetnje ili sindrom nervoznog creva.
  • Hroničan stres tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do ozbiljnijih problema, poput sindroma iritabilnog creva i drugih poremećaja gastrointestinalnog trakta.

 

Kada ste poslednji put osetili da stres utiče na vaše fizičko stanje, posebno na vaš stomak?

 

Stres i smirenje

 

Jedno od rešenja za bolju probavu je redovno upravljanje stresom. Smanjenje stresa može sniziti razne potencijalne upale u crevima, olakšati stomačne tegobe i održati vas u dobroj formi, jer se vaše telo može fokusirati na apsorpciju hranljivih materija koje su vam potrebne.

Ako ustanovite da nivo stresa utiče na vaše varenje i uopšte stanje stomaka, ovo su četiri dragocena saveta koji će vam pomoći da poboljšate stanje vaše crevne flore i celog digestivnog trakta:

  1. Vežbajte. Da biste poboljšali i podržali varenje, važno je da stalno upražnjavate dovoljno fizičke aktivnosti, poput šetanja i trčanja. Takođe vrste vežbanja poput joge i pilatesa, koje se fokusiraju na istezanje i držanje tela, takođe mogu ublažiti gastrointestinalne simptome i sanirati simptome stresa.
  2. Naučite da meditirate. Naučna istraživanja sugerišu da praksa meditacije, gde razvijate povećanu svest o svom svakodnevnom životu, može pomoći u poboljšanju opšteg zdravlja, kao i stanja digestivnog trakta. Meditacija zajedno s tehnikama dubokog disanja može sniziti razne upale i markere stresa u telu. Zauzvrat, to može olakšati varenje i probavu. 
  3. Pre sledećeg obroka, pokušajte da se osamite i napravite 2 do 4 kruga dubokog disanja. Brojte do četiri kada udahnete, zadržite dah, i izdahnete. Učinite to svaki put kada se pripremate da uživate u obroku, kako biste pomogli svom telu da se opusti i da se pripremi za dobru probavu.
  4. Koristite probiotike i prebiotike. Kada je reč o vašoj ishrani, posegnite za hranom koja promoviše dobre crevne bakterije, poput prebiotika i probiotika. Sveže voće i povrće poput špargli, banana, belog i crnog luka i luka sadrži prebiotike. Fermentirana hrana kao što su kefir, kimči, kiseli kupus, i jogurt sadrži dobre probiotske bakterije.

 

Kako probiotici sprečavaju negativan uticaj stresa na vaš stomak i pomažu u održavanju dobrog balansa?

Stres i smirenje

Prebiotici i probiotici mogu izmeniti sastav bakterija u mikrobiomu creva i stvoriti idealno okruženje za više dobrih bakterija koje održavaju mikrobiom u ravnoteži, i podržavaju dobro varenje.

Probiotik Enterobiotik® je jedinstvena kombinacija probiotske gljivice i probiotskih bakterija. Zajedničko delovanje probiotske gljivice i probiotskih bakterija pospešuje zdravlje creva i održava balans.

Probiotik Enterobiotik® sadrži probiotsku gljivicu Saccharomyces boulardii, koja deluje u lumenu creva, vezujući za sebe patogene, čime pospešuje njihovu eliminaciju i onemogućava štetno delovanje. Probiotske bakterije Lactobacillus ( LGG, LP HEAL 9, LP 6595) su normalni stanovnici creva čija je osnovna uloga da:

  • Jačaju crevnu barijeru i sprečavaju prolaz patogena i toksina
  • Obnavljaju i uspostavljaju prirodnu raznotežu u crevima
  • Jačaju imunitet organizma

Izbacite štetnu naviku pušenja, ako posežete za cigaretom uvek kada vam je stres u porastu, vreme je da razmislite o ovoj tehnici suočavanja sa problemima i smirivanja.

Srčane i respiratorne bolesti najčešće su povezane sa pušenjem, a istraživanja takođe potvrđuju da ova loša navika može uticati i na vaš probavni sistem.

Pušenje može povećati rizik od razvoja čira i mnogobrojnih bolesti poremećaja vašeg gastorintestinalnog sistema. Ako pušite, razmislite o tome da napravite plan i konsultujete se sa lekarom koji će vam pomoći da se potpuno odustanete od pušenja, ili barem da ga značajno smanjite.

Više o pravilnoj nezi i zaštiti vašeg stomaka možete pročitati upravo OVDE