Kalijum je prvi metal otkriven elektrolizom. Inače, čisti kalijum je visoko reaktivan. Izložen vodi, eksplodira impresivnim i fascinantnim ljubičastim plamenom. Zato se obično čuva pod mineralnim uljem radi sigurnosti. Kako je izrazito reaktivan, kalijum se ne nalazi slobodan u prirodi. Ipak, možemo ga naći u mnogim namirnicama i u vidu dodatka ishrani.

Njegova glavna uloga u telu je da pomaže u održavanju normalnog nivoa tečnosti u našim ćelijama. Sa druge strane, natrijum, njegov pandan, održava normalne nivoe tečnosti izvan ćelija. Kalijum takođe pomaže mišićima da se kontrahuju i održava normalan krvni pritisak.

Pored toga, nivo kalijuma može uticati na mnoge važne funkcije u vašem telu. Vremenom, nizak nivo kalijuma u ​​vašem telu može izazvati efekte kao što su abnormalni srčani ritmovi, slabost mišića, pa čak i paraliza.

Šta je kalijum?

Kalijum je esencijalni mineral potreban baš svim tkivima u telu! Ponekad se naziva i elektrolitom, jer nosi mali električni naboj koji aktivira različite ćelijske i nervne funkcije.

Kada se rastvori u vodi, kalijum proizvodi pozitivno naelektrisane jone. Ovo posebno svojstvo omogućava mu da sprovodi električnu energiju, što je važno za mnoge procese u celom telu. Ovaj mineral igra suštinsku ulogu u aktiviranju nervnih impulsa u celom vašem nervnom sistemu. Nervni impulsi pomažu u regulisanju mišićnih kontrakcija, otkucaja srca, refleksa i mnogih drugih procesa.

Ishrana bogata kalijumom može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i zadržavanja vode, štiti od moždanog udara i pomaće u sprečavanju osteoporoze i kamena u bubregu

Nivoi kalijuma imaju značajan uticaj na kontrakcije mišića. Promenjeni nivoi mogu izazvati slabost mišića, i nepravilan rad srca.

Dnevna doza kalijuma

Za žene od 14-18 godina, preporučena dnevna doza je 2300 mg kalijuma dnevno, dok je za žene 19+, to 2.600 mg. Za trudnice i dojilje, ova količina se kreće od 2.500-2.900, u zavisnosti od starosti. Za muškarce od 14-18 godina, dnevni unos bi trebalo da bude 3.000 mg; dok je za muškarce 19+, to 3.400 mg.

Kalijum

Kalijum i natrijum

Kalijum i natrijum su usko povezani, ali imaju suprotne efekte u telu. Oba su esencijalni nutrijenti koji igraju ključnu ulogu u održavanju fiziološke ravnoteže, a oba su i povezana sa rizikom od hroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnih. Visok unos soli, odnosno natrijuma, povećava krvni pritisak, što može dovesti do srčanih oboljenja, dok visok unos kalijuma može pomoći u opuštanju krvnih sudova i izlučivanju natrijuma uz snižavanje krvnog pritiska.

Našim telima treba mnogo više kalijuma nego natrijuma svakog dana, ali tipična ishrana u današnje vreme je upravo suprotna: u proseku unosimo oko 3.300 miligrama natrijuma dnevno, od čega oko 75% dolazi iz prerađene hrane, dok kalijuma unosimo svega oko 2.900 miligrama na dan.

Upravo zato je važno obratiti pažnju na unos soli u telo. Pogotovo tokom letnjih i ranih jesenjih meseci kada su temperatura više. Zamenska so od kalijum hlorida zamenjuje deo ili ceo natrijum hlorid u kuhinjskoj soli. Zvuči kao idealno rešenje ali, nažalost, kalijumova so ima gorak ukus kada se zagreje, tako da se ne preporučuje za kuvanje – a samim tim se i smanjuje spisak jela u kojima možete koristiti ovu zdraviju so. Pored toga, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što probate kalijumovu so, jer dodatni kalijum može biti opasan za osobe koje imaju problem sa eliminisanjem viška ovog minerala ili koje uzimaju lekove koji mogu povećati nivo kalijuma u ​​krvotoku.

Najbolji izvori kalijuma

Naravno, najbolji izvor je hrana!

Kalijum je široko dostupan u mnogim namirnicama, posebno u voću i povrću. Lisnato povrće, pasulj, orasi, mlečna hrana i skrobno povrće poput tikvice su bogati izvori ovog minerala. Pored toga, uvedite u svoju ishranu i suvo voće (suvo grožđe, kajsije), sočivo, krompir, puter od žira, spanać, brokoli, avokado, banane, dinju, narandže i njihov sveži sok, kokosovo mleko, paradajz, biljna mleka (soja, badem), jogurt, piletinu i losos…

Pobrinite se da uvedete dovoljnu količinu ovih namirnica u svoj jelovnik jer, svaka od njih pruža i dodatne benefite, pored toga što je odličan izvor kalijuma!

A da bi se kalijum što bolje apsorbovao u organizam putem hrane ili suplemenata, važno je da je crevna flora zdrava. To ćemo postići ako svakodnevno obogaćujemo naš stomak sa dobrim probiotskim bakterijama iz probiotika Enterobiotik®.

Probiotik Enterobiotik® je jedinstvena kombinacija probiotske gljivice i probiotskih bakterija. Zajedničko delovanje probiotske gljivice i probiotskih bakterija pospešuje zdravlje creva i održava balans.

Probiotska gljivica Saccharomyces boulardii deluje u lumenu creva, vezujući za sebe patogene čime pospešuje njihovu eliminaciju i onemogućava štetno delovanje.

Probiotske bakterije Lactobacillus ( LGG, LP HEAL 9, LP 6595) su normalni stanovnici u crevima čija je osnovna uloga da:

  • jačaju crevnu barijeru i sprečavaju prolaz patogena i toksina
  • obnavljaju i uspostavljaju prirodnu raznotežu u crevima
  • jačaju imunitet organizma