Odmor i vreme provedeno u prirodi u kom imamo zadatak da povratimo balans i predahnemo od svakodnevnog stresa, susret sa izazovima koji podrazumevaju i uživanje u novim ukusima, pa čak i sama promena sredine, jesu ono što čini putovanja uzbudljivim. Istovremeno, sve ovo sa sobom nosi i rizike na koje naše telo često ne odreaguje onako kako smo planirali. Jedno od najčešćih neprijatnih iznenađenja na putovanjima može biti pojava putničkih dijareja, pa smo pomoć potražili od magistra farmacije mr ph Milene Bošković, koja će nam pomoći da isplaniramo svoje putovanje i predupredimo pojavu dijareje na putovanjima.
Šta je putnička dijareja, koji su njeni simptomi i zbog čega nastaje?
Pojava dijareja na putovanjima je najzastupljeniji zdravstveni problem putnika i javlja se izrazito često, pa se procenjuje da čak i do 50% ljudi doživi ovu neprijatnost na putu, bar jednom tokom života. Poremećaj karakteriše prilično nagli početak vodene stolice, praćen snažnim stomačnim grčevima, mučninom i povraćanjem. Simptomi se, svakako, ne moraju javiti istovremeno, a najčešće se pojavljuju u prvim danima putovanja, mada se mogu javiti i kasnije tokom putovanja, pa čak i mesec dana nakon povratka.
Smatra se da najveći rizik za pojavu leži u sumnjivim higijenskim uslovima i konzumaciji nedovoljno čistih namirnica, ali sama promena klime, kao i susret sa novim namirnicima i vodom, mogu biti plodno tlo za nastanak dijareje, čak i ako su u potpunosti higijenski ispravne. Iako ovo može delovati neobično, razlog se krije u činjenici da lokalna hrana i voda mogu sadržati određene količine mikroorganizama koje su lokalnom stanovništvu uobičajene, a nama mogu stvoriti ozbiljnije probleme.
Najčešći direktni uzročnik za nastanak putničke dijareje je bakterija Escherichia coli, i ona se može sresti gotovo svuda: u napicima, blokovima leda, na voću i povrću, na površini pribora za jelo, u kontaminiranoj vodi i dr.
Šta sve možemo da uradimo da se zaštitimo i predupredimo pojavu dijareje na putovanjima?
- Da bismo izbegli putničku dijareju, treba biti pažljiv i pratiti osnovne smernice:
- Posebno obratite pažnju na ono što jedete, jer je hrana glavni izvor infekcije;
- Naročito vodite računa o lako kvarljivim namirnicama i trudite se da ih izbegavate, a posebno: mlečne proizvode, školjke, filove i drugo;
- Nemojte jesti hranu koja je stajala na sobnoj temperaturi i za koju sumnjate da nije čuvana adekvatno;
- Ne jedite voće i povrće ukoliko ga niste dobro oprali i trudite se da što doslednije poštujete jednostavno pravilo: ispeći, skuvati, oljuštiti ili zaboraviti;
- Postarajte se da konzumirate flaširanu vodu i sokove ili vruć čaj i kafu;
- Strogo vodite računa o higijeni ruku, ruke perite što češće sapunom i čistom vodom, posebno pre obroka;
- Dobro se pripremite! U prevenciji putničkih dijareja je dokazana velika efikasnost probiotskih preparata, koje je najbolje uzimati preventivno i tako sprečiti rizik za pojavu neprijatnosti. Optimalno je početi sa primenom pet dana pre polaska i nastaviti korišćenje tokom putovanja.
Putnička dijareja: Kako da izaberemo adekvatan probiotski preparat?
Dokazano je da su u prevenciji dijareja najefikasniji specifični sojeva bacila Laktobacila i Saccharomyces boulardii, pa su dobar izbor probiotici koji sadrže ove probiotske kulture.
Probiotik EnteroBiotik ® pospešuje rad creva, a njegova moć leži u činjenici da sadrži jedinstvenu kombinaciju probiotske kvasnice S.boulardii i dobrih bakterija Lactobacillus plantarum koje deluju zajedno u održavanju i uspostavljanju normalne funkcije crevne mikroflore.
Takođe, da bi nam probiotici bili sigurni i pouzdani saveznici na putovanjima, oni moraju biti stabilni sve vreme tokom putovanja i vitalni sve do kraja roka upotrebe naznačenog na pakovanju. Zato je veoma važno i pakovanje, jer ono štiti probiotske kulture od ambijentalnih uslova (kiseonik, vlaga, svetlost) i na taj način obezbeđuje da preparati budu stabilni, a samim tim i efikasni.
Zato je za vaš najsigurniji odabir – dobar probiotik EnteroBiotik®, koji, ne samo što sadrži kombinaciju sojeva Saccharomyces boulardi i bakterija Lactobacillus, već i koji, zbog svog inovativnog aTECH pakovanja, garantuje dodatnu stabilnost i kvalitet preparata.