Stafilokoke su gram pozitivne bakterije, poznate po stvaranju rezistentnosti na mnoge antibiotike i dugom opstanku, čak i pod nepovoljnim uslovima.

 

Stafilokoke- poreklo i mesto prenosa

„Nisam dobro…da li je ovoga puta uzročnik virus ili bakterija?“ Koliko puta ste samo sebi postavili to pitanje? Ili googlali na internetu, u želji da najbrže pomognete sami sebi? I onda prođete mini google medicinski kurs, i zainteresujete se da saznate što više o potencijalnim napadačima vašeg zdravlja. Danas vam pomažemo da saznate nešto više o jednoj bakterijskoj vrsti. Poznata je po tome da može izazvati razna neželjena i opasna stanja u našem telu- stafilokoke!

Stafilokoka predstavlja vrstu gram pozitivnih, aerobnih bakterija, loptastog oblika (koke). Stafilokoke stvaraju formacije u obliku grozda. Postoji nekoliko desetina sojeva ove vrste bakterija. Najpatogeniji soj je Staphylococcus aureus (stafilokokus areus prim.aut), u prevodu „zlatni stafilokok“. Staphylococcus aureus bakterija je poznata i po tome što vrlo brzo stvara rezistenciju (otpornost) na mnoge antibiotike. Vrlo dugo može opstati u spoljnjoj sredini, čak i pod nepovoljnim uslovima.

Stafilokoke se mogu naći uglavnom svuda: kao bakterije u disajnim putevima- stafilokoka u nosu, kao bakterije u grlu, odnosno stafilokoka u grlu, kao i na koži osoba koje mogu biti prenosioci. Stafilokoke se prenose uglavnom kapljičnim putem, kao i dodirom, putem ruku, a može doći i do prenosa putem vazduha. Rizik pojave stafilokoka, kao i mogućnost njihovog prenosa je veća kod pacijenata koji borave u bolnicama, kao i kod medicinskog osoblja koje tamo boravi i radi.

 

 

Stafilokoke i trovanje hranom

Stafilokoke uzrokuju bolest neposrednim prodorom u tkivo, i stvaranjem specifičnih toksina. Neposrednim prodorom stafilokoka u tkivo najčešće se javljaju: kožne infekcije, razne infekcije disajnih organa, infekcije urinarnog trakta, trovanje hranom, pad imuniteta, a u težim slučajevima se mogu javiti i pneumonije, meningitis, endokarditis i posebno opasan sindrom toksičnog šoka.

U hrani koja je nedovoljno termički obrađena ili ostavljena duže vreme na sobnoj temperaturi, stafilokoke se umnožavaju i stvaraju do 7 vrsta raznih toksina, koji izazivaju trovanje hranom, obično praćenu dijarejom, tj, prolivom. Mnoga hrana može biti kontaminirana ovim bakterijskim sojem, i uprkos kontaminaciji, imati normalan ukus i miris. Hranu, odnosno namirnice koje izazivaju proliv mogu kontaminirati razni nosioci stafilokoka, osobe koje rade sa hranom ili je dodiruju, naročito sa aktivnim kožnim infekcijama. Tako se u dosta slučajeva često se jave trovanje jajima, koja su kontaminirana ili nedovoljno termički obrađena, kao i trovanje mlekom, koje je duže ostavljeno na sobnoj temperaturi. U ostale „kritične“ namirnice putem kojih se možete lako zaraziti stafilokokama su razni sendviči, paste i salate sa majonezom, mesne preparađevine, slatkiši sa mlečnim filom. Obično nekoliko sati nakon uzimanja kontaminirane hrane kreću da deluju patogene bakterije u crevima, javlja se prvo nelagodnost u stomaku, vrtoglavica i mučnina u želucu, povraćanje, a zatim i grčevi u stomaku i dijareja, odnosno žuti proliv kod odraslih. Ako treba da podsetite šta je dijareja- reći ćemo da je dijareja ili proliv učestalo pražnjenje creva nastalo praćeno pojavom tečnih, nekonzistentnih stolica, obično više od 2-3 puta dnevno. Akutna dijareja traje najviše do 2 nedelje, a ako se javi i u dužem periodu nakon toga prelazi u hroničnu dijareju.

 

Simptomi trovanja hranom

 

Lečenje trovanja bakterijom Staphilococcus aureus

Stafilokokni „napad“ trovanja hranom obično traje kratko i silovito, najčešće se završava za nekoliko sati, najviše do dan-dva. Posle toga, ljudi obično posegnu za nekim svojim proverenim sredstvom pomoći, za koji smatraju da je lek protiv dijareje. O stvarima koje vas još interesuju za ovu temu, kao što su: šta jesti kad imaš proliv, koji je najbolji lek za dijareju, šta sve spada u dijareja lek, odnosno koji su to dijareja lekovi, saznaćete u nekom od naših narednih tekstova.

 

 

Stafilokoke i prevencija trovanja hranom

Da biste sprečili trovanje hranom i širenje ove nezgodne bakterije, možete preduzeti sledeće mere predostrožnosti:

  • izbegavajte upotrebu nepasterizovanog mleka
  • temeljno operite ruke i nokte pre kuvanja, jela ili serviranja hrane
  • održavati čiste i sanitarne površine za pripremu hrane
  • čuvajte toplu hranu na temperaturama preko 60˚C i hladnu hranu na temperaturi ispod 4˚C
  • ne pripremajte hranu za druge ako imate rane na rukama ili zglobovima

 

Rešenje za zdravu mikrobiotu- Enterobiotik®

Naša crevna mikroflora može biti napadnuta raznim bakterijskim sojevima, posebno na putovanjima u druge zemlje, kada smo skloni da isprobavamo raznu hranu sa raznih mesta, često i sumnjive higijene. Tada naša mikroflora stomaka postaje dom za razne stomačne bakterije, patogene bakterije u crevima, i tada se javlja čuvena „putnička dijareja“.

Da bi uspešno prevenirali unos patogenih bakterija u naša creva, kao i da bi naša mikrobiota ostala zdrava, i bila obogaćena dobrim, potrebnim bakterijama, preporuka je korišćenje dobrih probiotskih preparata bogatih ispitanim sojevima koji regulišu našu crevnu floru. Enterobiotik® je dobar probiotik, koji pomaže da se dijareja zaustavi, reguliše rad creva, štiti i obnavlja crevnu floru i obavezan je pratilac na putovanjima.

 

Dobar probiotik- Enterobiotik®

 

Literatura:

  1. MRSA (Staph) Infection“; Healthline; https://www.healthline.com/health/mrsa#_noHeaderPrefixedContent ;
  1. „Staphylococcus aureus: What is Staphylococcus aureus food poisoning?“ Healthline; https://www.healthline.com/health/staph-aureus-food-poisoning
  1. Bush, L. M. (n.d.). „Staphylococcus aureus infections“ merckmanuals.com/home/infections/bacterial-infections/staphylococcus-aureus-infections
  1. „Causes and symptoms of Staphylococcus aureus“ [Fact Sheet]. (2010, February) health.state.mn.us/divs/idepc/diseases/staph/basics.html
  1. „Staphylococcal Food Poisoning“; (2010, March 1) cdc.gov/foodsafety/diseases/staphylococcal.html