Sigurni smo da, kako se leto približava, svi vi koji žarko želite da ga dočekate spremni i vitki – sve više tražite dobru i zdravu dijetu koja će vam pomoći da postignete cilj. Ukoliko vas, pored te želje, krasi i jaka volja a nedostaje vam strah od malo gladovanja, danska dijeta je kao izmišljena za vas.

Poznata još i kao Kopenhagen dijeta i dijeta danske Kraljevske klinike, ova dijeta je oskudna u makro i mikronutrijentima koji nose sa sobom i određena pravila ponašanja, kako bi se izbegle neželjene nuspojave. Jedno od pravila kojeg se morate držati, ukoliko se odlučite baš za ovu dijetu, je i uzdržavanje od zahtevnih fizičkih aktivnosti jer, organizam prosto nije dovoljno snabdeven „gorivom“ za tako nešto.

Ova dijeta za kratko vreme postala je pravi hit u Danskoj i drugim skandinavskim zemljama a u prilog tome govori i činjenica da ju je isprobao svaki pedeseti Danac.

Šta je uopšte danska dijeta?

Od kada se pojavio, ovaj režim je predmet mnogih polemika među stručnjacima. Pre svega, to se duguje njenom rigoroznom pravilniku koji zahteva strogo poštovanje i ne dozvoljava ni najmanje odstupanje. Zato imamo i dve strane priče: onih koji su uspeli da se drže njenih pravila i tako se otarase viška, kao i onih koji su odustali, tvrdeći da je tako strog režim nemoguće ispratiti.

Kako je nastala danska dijeta? Veruje se da je kreirana kao pravilnik ishrane pacijenata koji se pripremaju za zahtevnu hiruršku intervenciju ili im prekomerna težina ozbiljno narušava zdravlje. Odatle i još jedno ime – bolnička dijeta!

Izrazita restriktivnost danske dijete dovodi do promena u metabolizmu, što kao rezultat ima bolje i efikasnije varenje. To znači da će telo samo početi efikasnije da prerađuje hranu i maksimalno iskorišćava nutrijente unesene njenim oskudnim obrocima.

Uz to, stručnjaci savetuju da – ukoliko prekršite i jedan jedini njen princip – prestanete odmah sa režimom i napravite pauzu kako biste krenuli iznova. I to tek nakon pola godine! Bilo da je u pitanju žvaka, gutljaj piva ili kockica čokolade koju ste uneli krišom i od sebe – sa dijetom je gotovo.

Situacija je donekle lakša ukoliko se to „varanje“ desi u prva tri dana dijete. Tada je potrebno čekati „svega“ mesec dana pre ponovnog pokušaja.

Eto, toliko je stroga i ne gleda kroz prste.

Ali, sa razlogom. Naime, baš svako odstupanje od propisanog programa dovodi do narušavanja linearnog toka metabolizma. Šta to znači? To znači da se narušava ciljana iskoristivost energije, pa bi organizam umesto da troši masne naslage krenuo da ih nagomilava.

Danska dijeta – principi i pravila

Osnovno pravilo danske dijete je unošenje 600 kalorija dnevno. Kako znamo da bi odrasla osoba trebalo da unosi između 2500 i 3000 kalorija dnevno, ova brojka dansku dijetu zaista stavlja na sam vrh restriktivnih dijeta. Imajte u vidu da ovako niske kalorijske vrednosti organizam može prepoznati kao teško gladovanje.

Međutim, to nije jedina jednačina ove dijete.

Tih 600 kalorija obavezno mora doći iz odobrenih namirnica, koje su sastavni deo već formiranog jelovnika koji ne trpi ni najmanju izmenu ili kompromis.

Namirnice koje se uklapaju u dansku dijetu su pažljivo odabrane, izbalansirane i ukomponovane u savršen jelovnik koji dozvoljava da glav bude izdržljiva. Dakle, dijeta izaziva umereni osećaj gladi koji se može „prezupčiti“ bez velikih kriza i nekontrolisanog prejedanja.

Danska dijeta dozvoljava tačno tri obroka dnevno i najmanje dve litre vode tokom celog dana. Dozvoljeni su i kafa i čaj ali, zaslađeni isključivo šećerom u kockama kako bi se količina držala pod kontrolom.

Vreme jela je takođe strogo propisano. Baš kao u bolnicama. Dakle, morate doručkovati do 9, ručati između 12 i 14, a večerati između 17 i 18 časova.

Ukoliko budete pratili sva pravila ove dijete, sasvim sigurno ćete izgubiti od šest do deset kilograma za 13 dana, koliko traje.

Danska dijeta i jo-jo efekat

Ono što ovu dijetu čini posebno izazovnom je jo-jo efekat koji ona može izazvati, pa i tu treba biti oprezan i držati se određenih pravila. Jo-jo efektom se naziva brzo vraćanje kilograma (vrlo često i više nego što ste imali pre dijete) koje nastaje usled usporenog metabolizma koji nastaje tokom restiktivne dijete. Kada se ona završi, ukoliko nastavite sa unosom hrane kao i pre dijete – jer, mislite kako ste sada vitki i smete – organizam će požuriti da nadoknadi sve ono što je izgubio tokom režima i kilogrami se dvostruko brže vraćaju!

Kako protiv jo-jo efekta?

Pre svega, najveći neprijatelj ovog iritantnog sindroma je postepeni gubitak kilograma. Idealno je 1 kg nedeljno. Pored toga, fizička aktivnost je veoma važan faktor koji može doprineti da se izbegne jo-jo kilaža.

Ukoliko uz ova dva pravila svoju hranu rasporedite u pet manjih obroka – velike su šanse da vas potpuno zaobiđe jo-jo efekat.

Jelovnik danske dijete i recept za Dansku salatu

Glavna zvezda ove dijete je takozvana Danska salata koja je prilagođena programu.

Sastojci:

  • 1 kg kupusa
  • 1 kg šargarepe
  • Velika crvena paprika
  • Velika zelena paprika
  • Struk praziluka

Priprema:

Sastojke iseckajte i izmešajte u činiji. Preliv napravite od 1dl ulja, 0,5dl jabukovog sirćeta, pola kašičice soli i pola kašičice kristal šećera. Kada prelijete salatu, ostavite je najmanje sat vremena da odstoji pre planiranog jela.

Nemojte da vas buni količina – ova razmera je dovoljna za nedelju dana a odlično se čuva u frižideru. Ukoliko ipak želite svežu salatu svaki dan, podelite količinu na sedam.

Danska dijeta:

Dan 1

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera
Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 100 g kuvanog spanaća, 1 paradajz
Večera: 230 g goveđe šnicle i 150 g danske salate.

Dan 2

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera
Ručak: 1 parče nemasne šunke i 200 ml grčkog jogurta
Večera: 1 goveđa šnicla ili biftek – do 250 g i 150 g danske salate

Dan 3

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta
Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 1 kriška nemasne šunke od 100 g i 150 g i danske salate
Večera: 100g kuvanog spanaća ili celera, 1 paradajz i 1 kruška, jabuka ili narandža po izboru

Dan 4

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta
Ručak: 1 šolja nemasnog jogurta, 1/2 – 1 litre soka od sveže ceđenih pomorandži
Večera: 1 kuvano jaje, 1 sveža šargarepa i 25 g mladog sira

Dan 5

Doručak: 1 do 2 izrendane šargarepe sa prelivom od limunovog soka
Ručak: 230-250 g ribe pečene u foliji sa malo maslinovog ulja, sa prelivom od limunovog soka
Večera: 1 goveđa šnicla – 250 g, danska salata i 1 šolja kuvanog celera

Dan 6

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta
Ručak: 1 izrendana šargarepa i dva tvrdo kuvana jaja
Večera: 200-250g barene ili pečene piletine bez kože i 150 g danske salate

Dan 7

Doručak: 1 šoljica zelenog čaja bez šećera
Ručak: obrok se preskače
Večera: 200 – 250 g jagnjećeg kotleta začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom i 1 porcija voća po izboru

Dan 8

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta
Ručak: 1 parče šunke, dva tvrdo kuvana jaja, 1 danska salata ili kajgana od dva jajeta sa nemasnom šunkom
Večera: 1 šolja kuvanog celera ili spanaća, 1 paradajz i 1 jabuka, breskva ili kruška po izboru

Dan 9

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera
Ručak: 200 g nemasne šunke i 1 šolja nemasnog jogurta
Večera: 250 g goveđe šnicle, danska salata i porcija voća po izboru

Dan 10

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta
Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 100 g nemasne šunke i 150 g danske salate
Večera: 1 šolja kuvanog celera, 1 paradajz i 1 voćka po izboru

Dan 11

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.
Ručak: 250 g ribe kuvane ili pečene u foliji sa prelivom od limunovog soka.
Večera: 1 tvrdo kuvano jaje, 1 izrendana šargarepa i 25 g mladog sira.

Dan 12

Doručak: 1 izrendana šargarepa sa limunovim sokom.
Ručak: 1/2 – 1 litre soka od sveže ceđenih pomorandži i 1 šolja grčkog jogurta.
Večera: 1 goveđa šnicla – 230 g, 1 šolja kuvanog celera i 150 g danske salate.

Dan 13

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja i 1 izrendana šargarepa.
Večera: 250g kuvane ili pečene piletine na žaru, bez kože i 150 g danske salate.

Ova dijeta više predstavlja način ishrane nego metod gubitka kilograma a njena prednost leži u jednostavnom i lako dostupnom jelovniku, velikom izboru namirnica i fantastičnim rezultatima!

Kako pripremiti organizam za restiktivnu dansku dijetu?

Sada kad smo vas upozorili na strogost koju ova dijeta zahteva, dobro je da znate da svoje telo možete pripremiti za dijetu a i olakšati mu sam njen tok.

Stomak je ovde ipak najvažnija i ujedno najslabija karika. Stoga, obratite posebnu pažnju na digestivni trakt jer on igra najvažniju ulogu u čitavom režimu.

Pored čelične volje da izdržite restriktivni plan dijete, važno je i da vam svi organi za varenje besprekorno funkcionišu kako bi maksimalno iskoristili malobrojne nutritijente koje unosite tokom dijete.

U tome vam može pomoći probiotik koji biste pile pre ali, i za vreme dijete.

Probiotik Enterobiotik je jedinstvena kombinacija probiotske gljivice i probiotskih bakterija. Probiotska gljivica Saccharomyces boulardii pospešuje izbacivanje patogena iz organizma a zajedničko delovanje probiotske gljivice i probiotskih bakterija pospešuje zdravlje creva i održava balans.

Kako deluje Probiotik Enterobiotik?

  • Pospešuje eliminaciju štetnih bakterija i njihovih toksina
  • Održava ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevnoj flori – tj. loše bakterije su pod kontrolom
  • Pomaže u zaštiti tela od štetnih bakterija obnavljajući zaštitnu barijeru creva.
  • Pomaže da se smanji pH creva, što je važno zato što loše bakterije teško preživljavaju u okolini s niskim pH. Nizak pH u crevima takođe pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije i minerale.
  • Jača odbrambeni mehanizam našeg organizma, stimulišući sintezu imunih ćelija.

Jer, zdrav stomak je vaš jedini partner na ovom tako teškom zadatku koji donosi obilje prednosti i odličan osećaj lakog i pokretnog tela!