Dijareja ili proliv – uvek nezgodna situacija…

Svima nama se bar jednom, ili više puta desilo, da nastupi onaj neprijatan trenutak kada se, postepeno ili odjednom, jave krčanje creva i gasovi, grčevi u stomaku, bolovi u stomaku i proliv- obično posle nekog obilnog obroka na slavlju, kada ste u gostima, ili u nekom trenutku kada ste na nekom mestu ili situaciji gde to nikako nije smelo da se desi, i kada molite boga da samo što pre stignete do prvog toaleta. U tim trenucima nam obično nije potrebna neka velika mudrost ili znanje o tome šta je dijareja, ili koji je njen uzrok, da li nas je napala neka bakterija koja izaziva proliv, samo razmišljamo o tome kako zaustaviti proliv u tom trenutku, ili kako da uzmete prvi lek za proliv koji vam dođe pod ruku.

Onda naredni dane, ili dane provedete googlajući “šta jesti kada imaš proliv”, “ishrana kod proliva”, koji je “prirodni lek za proliv”koji pomaže, da li su vam zabranjene neke namirnice koje izazivaju proliv, i pitate se da li ste ono već negde čuli da je dobra kafa protiv proliva, koju tako žudite da popijete, a mislite da bi možda bilo bolje za vas da popijete neki dobar čaj za proliv, odnosno čaj protiv proliva.

Da ne biste razbijali glavu u već neprijatnim ovakvim situacijama, i da biste bili potpuno spremni šta da radite kada vas zadesi dijareja ili proliv, potpuno ćemo vas informisati o svemu što se tiče ove teme, i dati stručne savete kako da se najbolje ponašate u toj situaciji, konkretno- šta zaustavlja proliv, tj. koje je najdelotvornije rešenje protiv proliva.

 

Šta je dijareja?

Dijareja ili proliv je učestalo pražnjenje creva koje prati pojava tečnih, nekonzistentnih stolica, obično više od 2-3 puta dnevno. Pre pojave dijareje obično se jave sledeći propratni dijareja simptomi: prvo se pojavi samo krčanje creva, onda združeno krčanje creva i gasovi, grčevi u stomaku, i jak bol u stomaku i proliv na kraju. Pri pojavi dijareje stolica je vodenaste konzistencije, odnosno sastava, obično se javi kao retka stolica, sluzava stolica odnosno kašasta stolica, nekada i obojena zelena stolica kod odraslih. Dijareja može biti akutna ili hronična.

Akutna dijareja se javlja kada proliv kod odraslih traje 1 do 2 dana. U ovom slučaju dijareja ili proliv se mogu javiti usled virusne ili bakterijske infekcije, izazvane nečim što ste jeli ili pili. Hronična dijareja se odnosi na dijareju koja ima produženo dejstvo, od 2 do 4 nedelje. Neki uobičajeni uzroci hronične dijareje su:

• sindrom iritabilnog creva (IBS)
• inflamatorne bolesti creva (IBD)
• stanja, kao što je celijakija, koja utiču na apsorpciju određenih hranljivih materija

 

Šta izaziva proliv- uzroci dijareje

Najčešći uzroci dijareje su:

• virusne infekcije- rotavirus, norovirus i virusni gastroenteritis
• bakterijske infekcije, uključujući salmonelu i E. coli
• parazitske infekcije
• crevne bolesti
• netolerancija na hranu, kao što je netolerancija na laktozu
• neželjene reakcije na lekove
• operacija žučne kese ili želuca

Rotavirus je najčešći uzrok akutne dijareje u svetu. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ova infekcija uzrokuje oko 40 procenata hospitalizacija dece mlađe od 5 godina . Za proliv kod odraslih veća je verovatnoća da će se desiti zbog trovanja hranom, usled konzumiranja kontaminirane hrane, kada je u hrani najčešće bakterija koja izaziva proliv. U nekim slučajevima i bolnička bakterija Clostridium difficile može izazvati teži oblik dijareje, kao i teža stanja kada se upali debelo crevo ili pseudomembranozni kolitis.
Hronični proliv može biti simptom težeg stanja kao što je sindrom iritabilnog creva ili inflamatorna bolest creva. Česta i teška dijareja može biti znak crevne bolesti ili funkcionalnog poremećaja creva, kada se naizmenično može javiti i zatvor kod odraslih.

 

Dijareja simptomi

Glavni simptomi dijareje su česta, retka stolica, sluzava stolica vodenaste strukture i učestali nagon za pražnjenjem creva.
Postoji mnogo različitih simptoma dijareje. Možete imati samo jedan ili bilo koju kombinaciju svih njih. Simptomi dijareje zavise od uzroka dijareje. Uobičajeno je da se oseti jedan ili više sledećih simptoma:
• mučnina
• bol u stomaku
• grčevi u stomaku
• nadimanje
• dehidratacija
• česta želja za pražnjenjem creva
• veliki volumen stolice

Dijareja ili proliv može dovesti do brzog gubitka tečnosti i dovesti vas u opasnost od dehidratacije, što u nekim slučajevima može imati ozbiljne posledice. Simptomi dehidracije uključuju: umor, suvu sluzokožu, suva usta, pojačan puls, glavobolju, vrtoglavicu, povećanu žeđ i smanjeno mokrenje.

 

Prirodni lek protiv proliva

Ukoliko volite da prvo primenite prirodni lek za proliv, treba da znate da izbegnete namirnice koje izazivaju proliv, poput jaja, mesa, majoneza, uopšte mlečnih proizvoda, ljute, kisele i slatke hrane. Kao prvi izbor za umirenje vašeg stomaka kad se javi recimo jutarnji proliv može biti neki čaj za proliv.

Ako se pitate šta jesti kada imaš proliv, neke od preporučenih namirnica su pečeni krompir, pečene jabuke, prepečen hleb, tečnosti u obliku supe, voda i nezaslađeni čajevi.

Dijareja ili proliv - pravilna ishrana

 

Lek za dijareju

Istraživanja pokazuju da lečenje dijareje obično zahteva nadoknadu izgubljene tečnosti u vidu elektrolita, vode ili neke druge tečnosti. U težim slučajevima, možete dobiti tečnost putem intravenske terapije. Ako je bakterijska infekcija uzrok vaše dijareje, vaš lekar može da vam dodatno prepiše antibiotike, tablete za proliv i odluči o vašem tretmanu na osnovu više pokazatelja.

 

Probiotik za proliv

Opšta preporuka lekara i farmaceuta za prevenciju, kao i za sprečavanje dijareje, je uzimanje preparata na bazi probiotika, koji se mogu uzimati i preventivno. Mehanizmi delovanja su soj-specifični: postoje dokazi za efikasnost nekih sojeva laktobacila, kao i za probiotsku gljivicu Saccharomyces boulardii, pa je i najbolji izbor preparat koji sadrži ove probiotske kulture.

Probiotik EnteroBiotik® je dobar probiotik koji pomaže u zaustavljanju dijareje, doprinosi regulaciji rada creva, pomaže u zaštiti i obnavljanju crevne mikrobiote. Predstavlja jedinstvenu kombinaciju probiotske gljivice Saccharomyces boulardii i probiotskih bakterija iz roda Lactobacillus, koje deluju zajedno u održavanju i uspostavljanju normalne funkcije crevne mikroflore. Ukoliko putujete, da bi se prevenirala i sprečila pojava dijareje na putu, savetuje se uzimanje dobrog probiotskog preparata EnteroBiotik® 5 dana pre polaska na put, kao i tokom svog vremena trajanja putovanja.

 

       Literatura:

  1. “Diarrhea: Causes, Symptoms, and Treatments”; Healtline, https://www.healthline.com/health/diarrhea;
  2. Barr W, et al. (2014). “Acute diarrhea in adults”; aafp.org/afp/2014/0201/p180.html ;
  3. Burden of foodborne illness: Overview. (2018).
    gov/foodborneburden/estimates-overview.html;
  4. Definition and facts for diarrhea. (2016); niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/definition-facts:
  5. Ejemot-Nwadiaro RI, et al. (2021). Hand‐washing promotion for preventing diarrhoea; ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8094449/
  6. Global diarrhea burden. (2015); cdc.gov/healthywater/global/diarrhea-burden.html
  7. Symptoms and causes of diarrhea. (2016); niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes