Ovog leta, želite da uživate u svim njegovim čarima i to na destinaciji koju odaberete? Za početak, odaberite ostrvo. A potom zaštite sebe i svoje saputnike od dva nezvana i ne baš rado viđena saputnika – putničke dijareje i zatvora. Isplanirajte svoje uživanje – pametno i detaljno!

Grčka je zemlja koja ima više od 3000 ostrva! Doduše, samo je 227 naseljeno, dok ostatak otpada na mala, divlja i nenaseljena ostrvca. U svakom slučaju, i 227 je broj od kog može da vam se zavrti u glavi dok birate idealno ostrvo za sebe i svoju ekipu za put. Bio to samo vaš par, grupa prijatelja ili cela porodica.

Dakle, Grčka leto 2024. i grčka ostrva.

Sjajan izbor. Toplo more, savršena hrana, cene još uvek relativno pristojne. A Grci nas uvek dočekuju raširenih ruku i sa širokim osmehom.

Grčka leto 2024.: Najpopularnija grčka ostrva I

Krit je najjužnije ostrvo u Evropi. Ukoliko ste odabrali Krit kao krajnju destinaciju za letnji odmor, verovatno su vas privukle brojne prelepe plaže. A zatim i mnoštvo vodenih sportova, venecijanske luke i odličan izbor zanimljivih muzeja! Isplanirajte svoj boravak u odnosu na mogućnost kombinovanja kupanja i obilaska kulturnih i istorijskih znamenitosti. Što se hrane tiče, kao i svuda u Grčkoj uostalom, spremite se za eksploziju boja i ukusa. Ipak, koncentrišite se najviše na najrazličitije lokalne sireve po kojima je Krit nadaleko poznat. A pored toga i na kvalitetno maslinovo ulje i nešto jače likere.

Na Santoriniju ćete se naći na plažama koje kao da su izašle iz nekog filma naučne fantastike. Naime, kako je nastalo erupcijom, ovo ostrvo je bogato plažama sa potpuno crnim peskom, koji ih čini nestvarnim. Takođe, možete se i popeti do samog vrha vulkana a neobičan kontrast pejzažu nude snežno bele kućice, koje se nižu na stenama i formiraju uske, vijugave i šarmantne ulice. Ovde nemojte propustiti da probate čuvene minijaturne, preslatke lubenice, beli patlidžan, čeri paradajz i posebnu vrstu graška od koga se pravi specijalitet grčke kuhinje, fava!

Rodos, ostrvo burne istorije, smešteno je između Krita i Turske. Kao prvo na listi šta da radite na Rodosu, ubeležite obilazak besprekorno sačuvanog srednjovekovnog grada. U predahu između divljenja burnoj istoriji koja je vidljiva na svakom delu ovog specifičnog ostrva, odvojite i vreme da uživate na plažama kao što su Falirakija i Lindos. Na ostrvu je preporučljivo iznajmiti skuter ili auto, kako biste sami istraživali njegove zabačene kutke i nabasali na daleko poznate lokalne taverne koje nude domaće specijalitete. Mali savet: potražite i grčku picu koja je dobila svoju varijantu kada su je Italijani plasirali na Rodosu, gde imaju veliki uticaj.

Jedno od lepših ostrva koje godišnje privuče veliki broj stranaca i poznatih ličnosti svakako je Mikonos. Na njegovim divnim plažama prisustvovaćete žurkama koje ćete pamtiti ceo život, jer ovo ostrvo sa pravom nosi nadimak „grčka Ibica“! Posle dobre žurke sigurno će vam prijati Kopanisti, odstajali meki sir sa biberom, specifičan za Mikonos!

Grčka leto 2024.: Najpopularnija grčka ostrva II

Sledeće ostrvo je Lefkada. Ona je mostom povezana sa kopnom, što znači da možete stići i bez trajekta. Ovo ostrvo puno je malih brda i gora, te neke od najlepših plaža krije samo za uporne i radoznale. Ukoliko ste ljubitelj nemirnog mora i talasa, ovo je mesto za vas. Naime, na Lefkadi se talasi mogu dići toliko da plaža istakne crvenu zastavicu i zabrani ulazak u vodu! Ipak, od vetra se može pobeći na drugu stranu ostrva, gde ćete se susresti sa ušuškanim plažicama na kojima često nećete zateći nikoga! Ovde preporučujemo specijalitete od sočiva, koje se na Lefkadi uzgaja vekovima.

Zeleni Krf je ostvo koje će vas iznenaditi vlagom i bujnim rastinjem. Naravno, sigurni smo da nećete zaobići obližnje ostrvo Vido, gde se nalazi čuvena Plava grobnica. U predahu od obilazaka svih sadržaja koje Krf ima da ponudi (a zaista ima puno da ponudi), častite se jednim pravim specijalitetom sa istorijskim pedigreom. Pastitsado je lokalno jelo nastalo od venecijanskog Spezzatina – pravi se od govedine i sosa, sa kuvanim sa krompirima i debelo rezanom testeninom.

Najveće grčko ostrvo u Jonskom moru, Kefalonija, poznata je po svojoj tirkiznoj vodi i neobično dugačkim plićacima. Upravo zbog toga, ovo je idealno mesto za odmor sa decom. Najpopularnije odredište Lasi, nalazi se blizu glavnog grada i poznato je po tri plaže neverovatne lepote. Na Kefaloniji je nezaobilazan čuveni slatkiš – sladoled od kozjeg mleka!

Putnička dijareja i zatvor – neželjeni saputnici na vašem putovanju!

Iako je leto rezervisano za odmor i razbribrigu, jako je važno ne zaboraviti da svako putovanje donosi rizik od mnogih neželjenih pojava. Jedna od neprijatnijih je svakako putnička dijareja, kao i njena suprotnost: zatvor! Dijareja sa sobom povlači i rizik od zaraze drugih saputnika, dok je zatvor jedna izuzetno stresna pojava koja može da upropasti čitav put.

Razlozi za pojavu bilo dijareje, bilo zatvora mogu biti razni. Promena klime, neuobročena ishrana, stres, drugačija voda i potpuno nova hrana. Vaš stomak zaista pred sobom ima težak zadatak da sve te faktore „pregrmi“ i nastavi da radi besprekorno kako biste uživali na zasluženom odmoru.

Stručnjaci preporučuju da ga unapred pripremite na sve izazove sa kojima se sreće tokom dugog putovanja i prilikom promene sredine. Probiotik je vaš najbolji prijatelj za putovanje i idealno je da počnete da ga uzimate još pre nego što krenete na put. To je preporuka za čitavu porodicu. Kada osnažite svoj stomak i kada mu obezbedite toliko potreban balans, lakše i bolje će se suočiti sa svim promenama koje letovanje u toplim krajevima donosi.

Koristi Enterobiotik za bezbrižan odmor!