Najveći krivac među mlečnim proteinima je svakako kazein. To je protein koji se nalazi u mleku i upravo on mleku daje belu boju. Kravlje mleko se sastoji od oko 80% proteina kazeina. Osim u mleku, protein kazein se nalazi u jogurtu, siru i formulama za odojčad, kao i u raznim dodacima ishrani.

Koliko je česta alergija na kravlje mleko?

Svi znamo da radost odgajanja male bebe može zaseniti čuveni kolitis, odnosno grčevi koji su uobičajeni kod većine novorođenčadi. Štaviše, većina beba ima problem sa mlečnim proteinima i stomačnim probleme koji mogu biti prilično ozbiljni – pa čak i opasni po život u retkim slučajevima. Zato je važno da pažljivo pratite simptome vašeg deteta i obavestite svog pedijatra ako i vidite zabrinjavajuće znakove.

Kravlje mleko je jedan od najčešćih uzroka alergijskih reakcija na hranu kod dece. Na sreću, većina dece će prerasti alergiju na kravlje mleko, i tada prvo mesto preuzima alergija na kikiriki!

Kako biste se uverili da je dete preraslo alergiju, obratite se lekaru. On će utvrditi da li je preraslo jer, pozitivan alergijski test ne znači uvek da će dete imati simptome pri konzumaciji mleka ili mlečnih proizvoda, pa vam može promaći alergija.

Šta je alergija na kravlje mleko odnosno mlečne proteine?

Prilikom unosa mlečnih proteína, imuni sistem bebe ih prepoznaje kao strano telo i stvara antitela protiv štetnih proteina, izazivajući oslobađanje hemikalija kao što je histamin. Prilikom ovog procesa, vaša beba je verovatno razdražljiva i može izgledati neutešno. Simptomi mogu uključivati:

 • dijareju
 • grčeve
 • povraćanje ili prekomerno pljuvanje/bljuckanje
 • krv u stolici
 • u teškim slučajevima, anafilaksu, koja zahteva hitnu medicinsku pomoć i injekciju epinefrina!

Simptomi se ne pojavljuju odmah nakon rođenja, jer telu može biti potrebno vreme da reaguje na izlaganje proteinima. Međutim, obično počinju u prvih nekoliko nedelja odojčeta, a mogu se pojaviti čak i mesecima kasnije.

Šta je alergija na kazein?

Reakcija na kazein razlikuje se od netolerancije na laktozu, koja se javlja kada telo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze, i ne treba ih mešati. Intolerancija na laktozu može učiniti da se osećate neprijatno nakon konzumiranja mlečnih proizvoda. Proizvodi bez laktoze i dalje sadrže proteine kravljeg mleka i nisu pogodne za osobe sa alergijom na kravlje mleko.

Alergija na kazein može izazvati:

 • osip
 • jak bol
 • malapsorpciju hrane
 • povraćanje
 • probleme sa disanjem
 • anafilaksa

Šta uzrokuje alergiju na kazein?

Alergije na kazein su najčešće kod odojčadi i male dece. Ova alergija se javlja kada imuni sistem pogrešno shvati kazein kao nešto protiv čega telo treba da se bori. Deca koja su dojena imaju manji rizik od razvoja alergije na kazein, a stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto neka beba razvije alergiju na kazein, dok druga ne, ali veruju da genetika može igrati važnu ulogu.

Obično će alergija na kazein nestati kada dete dostigne od 3 do 5 godina. Neka deca nikada ne prerastu svoju alergiju na kazein i mogu je imati u odraslom dobu.

Alergija na kravlje mleko - kazein

Gde se nalazi kazein?

Mleko sisara, kao što je kravlje mleko, sastoji se od:

 • laktoze, ili mlečnog šećera
 • masti
 • do četiri vrste kazeinskih proteina
 • drugih vrsta mlečnih proteína.

Za većinu ljudi sa istinskom alergijom na kazein, mleko i mlečni proizvodi u svim oblicima moraju se izbegavati, jer čak i tragovi mogu dovesti do teške alergijske reakcije.

Kako tretirati alergiju na mleko?

Trenutno ne postoji tretman za alergiju na mleko. Ako vaše dete ima potvrđenu alergiju – izbegavanje mleka i svih namirnica koje sadrže mleko jedini je način da se spreče simptomi. Kravlje mleko se široko nalazi u hrani koju jedemo, stoga je važno čitati i razumeti etikete na hrani da biste mogli da izaberete hranu koja je bezbedna za vaše dete.

Ostalo životinjsko mleko (kozje i ovčje) sadrži proteine slične kravljem i takođe treba izbegavati. Zagrevanje i obrada mogu promeniti proteine u hrani čineći ih manje alergenima. Vaše dete će možda moći da toleriše neki prokuvan ili prerađen oblik mleka, a vaš lekar će vas posavetovati koji oblici mleka mogu biti uključeni.

Oznaka na prehrambenim proizvodima „Može sadržati tragove mleka“ – O čemu se tu radi?

Ove izjave koriste proizvođači da naznače da proizvod može biti kontaminiran mlekom kroz preradu i pakovanje. Međutim, formulacija izjave čini veoma teškim određivanje nivoa rizika.

Šanse da se nakon konzumacije ovako obeležnog proizvoda jave značajne alergijske reakcije zbog kontaminacije tokom obrade je izuzetno malo verovatno. Ipak, za decu u riziku od teških alergijskih reakcija – ta verovatnoća se znatno povećava.

Takođe, bitno je imati na umu da količina mleka u proizvodima može biti veoma nedosledna. Zbog toga je nemoguće tačno znati koliko će kazeina biti uneto.

Hrana koju treba izbegavati kod alergije na kazein

U pitanju je hrana koja je uključena u ovu grupu ali, nije nužno pravilo da će izazvati alergijsku reakciju:

 • svi oblici mleka (punomasno, nemasno, obrano, mlaćenica)
 • puter, margarin, ghee
 • jogurt, kefir
 • sir i sve što sadrži sir
 • sladoled
 • pavlaka (šlag, kisela…)
 • puding, krema

Kazein takođe može biti u drugoj hrani i proizvodima koji sadrže mleko ili mleko u prahu, kao što su krekeri i kolačići. Može se naći i u manje očiglednim namirnicama, kao što su kreme i arome bez mleka. Sve ovo kazein čini jednim od alergena koje je teže izbegavati!

To znači da je veoma važno da pažljivo pročitate etikete na hrani i pitate šta se nalazi u određenoj hrani pre nego što je date svom detetu. U restoranima, obavezno obavestite svog servera o alergiji na kazein pre nego što naručite hranu za dete.

Podrška stomačićima!

Ukoliko vaše dete spada u onu grupu koja samo malo slabije vari mleko, a s obzirom da ćete ga u tako ranoj dobi malo teže izbeći, rešenje je nadohvat ruke!

Enterobiotik JUNIOR je kombinacija najispitivanijih i preporučenih probiotskih sojeva kod dece u kombinaciji sa esencijalnim mikroelementom: LGG & Saccharomyces boulardii u jednoj kapsuli + Cink! U pitanju je jedinstvena podrška crevnoj flori deteta, kao i revolucionarna doza zaštite. Naime, u samo jednoj kapsuli nalazi se čak 15 milijardi probiotskih kultura!

Enterobiotik JUNIOR pruža podršku osetljivim stomačićima, bilo da je u pitanju mleko koje im teško pada a obožavaju ga čokoladnog recimo, bilo da je putovanje, pad imuniteta ili bilo šta drugo što može uznemiriti stomak vašeg mališana.