Polazak u školu

Polazak u školu podrazumeva velike promene. Vaše dete se seli iz poznatog okruženja svoga doma, predškolske ustanove, ili bilo koje forme čuvanja dece u „veliku školu“. To je sada za dete drugačije mesto, sa novim učiteljima, novim prijateljima i novim pravilima.

I Vaš život se, samim tim, menja. Ove godine ćete verovatno spakovati oko 200 užina, održavati detetovu odeću i/ili školsku uniformu čistom, i neprestano pratiti beskonačna obaveštenja iz škole. Takođe ćete videti kako vaše dete svakim danom stiče nove veštine, i kako raste i napreduje.

Iako prva godina škole svakako predstavlja nove izazove, mala priprema može pomoći deci da izgrade samostalnost i prilagode se novom okruženju.

Emocionalne veštine

Vaše dete može biti i uzbuđeno i nervozno zbog polaska u školu. Pročitajte zajedno sa njim nekoliko slikovnica o zajedničkom početku škole, i iskoristite takve priče kao podsticaje za razgovor, kako biste postakli dete da priča o svojim osećanjima. Ponekad ćete moći da ponudite savet ili uveravanje, a ponekad je dovoljno samo da ga saslušate i ohrabrite.

Polazak u školu i izgradnja nezavisnosti deteta

Deca u školi moraju da urade većinu stvari sama za sebe. Ako postoji nešto što još uvek radite za vaše dete, a ono bi to samo trebalo da radi, kao što je recimo oblačenje, obuvanje ili odlazak u toalet, sada je vreme da ga tome naučite. Uključite svoje dete u proces tranzicije, tako što ćete ga povesti sa sobom da kupi školski pribor, uniformu ili da izabere novu kutiju za užinu/ručak. Neke kutije za užinu mogu biti nezgodne za otvaranje, pa izaberite onu koju vaše dete može samostalno da otvori. Zatim mu pomozite da kod kuće uvežba da je uspešno koristi.

Prilagođavanje novoj sredini

Većina škola praktikuje održavanje dana za orijentaciju i upoznavanje, omogućavajući vašem detetu da upozna svog učitelja/nastavnika i drugove iz razreda. Takođe možete da prošetate ili se odvezete u školu sa detetom nekoliko puta, da biste ga navikli na svakodnevni put do škole. Takođe, pokažite učionicu vašem detetu i razgovarajte o svemu što vaše dete želi da iznese.

Polazak u školu uključuje i obaveznu podršku detetovom zdravlju

Vaše dete će ove godine biti izloženo kontaktu sa mnogo nove dece, kao i bakterija. Proverite da li vaše dete zna kako da pravilno pere ruke sapunom, kako bi bilo sprečeno širenje klica. Pobrinite se takođe da stomatološki pregledi i imunizacije deteta budu redovni. I sugerišite detetu da ide na spavanje uvek na vreme, jer se može jako umoriti u prvim nedeljama škole.

Za jak imunitet zaslužan je naš gastrointestinalni trakt, odnosno dobre bakterije i imunske ćelije koje se u njemu nalaze. Održavanjem zdravlja digestivnog trakta pomažemo organizmu da savlada štetne bakterije i viruse. Enterobiotik® JUNIOR predstavlja jedinstvenu kombinaciju probiotske gljivice Saccharomyces boulardii, probiotskih bakterija LGG, LP 6595 i cinka, posebno formulisanu za očuvanje zdravog digestivnog trakta i jačanje imuniteta kod dece.

EnteroBiotik® JUNIOR mogu koristiti deca starija od 3 godine radi pomoći kod:

  • jačanja imuniteta
  • prevencije infekcija
  • održavanja zdravog digestivnog trakta
  • očuvanja zdravih desni i zuba
  • smanjenja nervoze creva

I na kraju, podsetnik za Vas:

Budite organizovani. Svakodnevno ažurirajte datume školskih rokova i praznike u svoj kalendar, i razmislite o tome kako ćete pratiti školska obaveštenja i važne datume tokom godine.

Dobar prvi dan škole zapravo počinje prethodne noći. Pomozite svom detetu da spakuje torbu veče pre polaska u školu, kako bi njegovo prvo jutro bilo opušteno. Dođite zajedno sa njim u školu na vreme i podarite mu veliki osmeh pun samopouzdanja, kada dođe vreme za odlazak u učionicu.

Dajte sebi prostora da se nosite sa svojim osećanjima. Polazak u školu vašeg deteta može doneti dosta gorko-slatkih trenutaka i osećanja, jer se vaš ponos, zajedno sa rastućom nezavisnošću vašeg deteta, meša i sa osećajem gubitka. Isplanirajte nešto lepo za sebe za to prvo jutro. Kada i vi, za vreme dok je vaše dete prvog dana u školi, provedete prijatne trenutke i malo se opustite, i pre nego što to shvatite, doći će vreme da pokupite svoje dete iz škole i saznate kako je prošao njegov prvi dan.