Sicilija leto 2024.: Kako pronaći najbolju plažu na najvećem ostrvu u Mediteranu i kako obezbediti nezaboravno letovanje?

Kada je u pitanju mediteransko blaženstvo i lepota prirode, malo mesta na svetu može parirati idiličnom ostrvu Sicilija. Sa svojim kristalno čistim tirkiznim vodama, mekim zlatnim peskom i pejzažima koji oduzimaju dah, Sicilija se može pohvaliti mnoštvom zadivljujućih plaža koje zadovoljavaju sve vrste putnika. Hajde da istražimo neke od najzanimljivijih plaža na ovom italijanskom ostrvu, koje obećavaju nezaboravna iskustva i čistu relaksaciju.

Sicilija leto 2024.: Upoznajte Siciliju kroz njene plaže

Sicilija je udobno smeštena na samom vrhu italijanske „čizme“. Njena obala je dugačka čak 1000 kilometara, pa samim tim možete birati plažu baš po svom ukusu. Bilo da volite peščane, šljunkovite, oblutke ili ravne stene, divlje ili urbane plaže – Sicilija će vam ispuniti želju.

Pored plaža, možete birati i more na ovom ostrvu! Naime, Sicilija se ljubi sa čak tri mora – Jonskim, Sredozemnim i Tirenskim.

1. San Vito Lo Kapo:

Smešten na severozapadnoj obali, San Vito Lo Kapo je pravi raj. Njegove netaknute obale, smeštene ispod zadivljujuće planinske pozadine, očaravaju posetioce svojom lepotom dostojnom razglednice. Sa finim, puderastim peskom i providnom vodom, ova plaža je savršena i za sunčanje i kupanje. Pored toga, San Vito Lo Kapo je domaćin godišnjeg međunarodnog festivala kus-kusa, dodajući tako i kulturni sadržaj iskustvu na plaži.

2. Scala dei Turchi:

Prigrlite umetnička dela prirode tako što ćete posetiti očaravajuću plažu, Scala dei Turchi. Smeštena u blizini Realmontea, ova jedinstvena plaža ima bele stene od laporaca koje se veličanstveno uzdižu iz mora, stvarajući nadrealni pejzaž. Meki, netaknuti pesak i kristalna voda čine ga savršenim mestom za opuštanje i istraživanje. Ne propustite priliku da prisustvujete nezaboravnom pogledu na zalazak sunca sa vrha ovih prirodnih stepenica.

3. Spiaggia dei Conigli:

Poznat kao „Plaža zeca“, ovaj sicilijanski dragulj otkriva osamljeni raj na ostrvu Lampeduza. Dosledno ocenjena kao jedna od najlepših plaža na svetu, Spiaggia dei Conigli očarava posetioce svojom netaknutom lepotom. Njegove tirkizne vode vrve živahnim morskim životom, što ga čini rajem za ronjenje. Obratite pažnju na kornjače koje plivaju u neposrednoj blizini dok uživate u pesku plićaka.

4. Mondelo:

Na samo nekoliko koraka od Palerma, nalazi se Mondelo – omiljeno utočište i za lokalno stanovništvo i za turiste. Ova plaža u obliku polumeseca se može pohvaliti mekim, belim peskom i smaragdnom vodom, stvarajući neodoljivu pozivnicu za uživanje. Uz obalu se nalaze šarmantne vile u stilu Art Nouveau, dodajući dašak elegantnog italijanskog stila pejzažu. Prepustite se osvežavajućem sladoledu, istražite živahno šetalište ili učestvujte u raznim vodenim aktivnostima.

5. Kala Rosa:

Za one koji traže osamu i mir, Cala Rossa u Favinjani pravo je mesto. Dostupna samo čamcem ili kratkom šetnjom, ova skriva uvala svoje ime duguje živopisnim crvenim stenama koje je uokviruju. Čiste azurne vode i stenoviti grebeni idealni su za ljubitelje ronjenja. Uronite u netaknutu mediteransku prirodu i očaravajuću lepotu Kala Rose.

6. Isola Bella

Taormina je lep ribarski grad koji se nalazi na padini uz more. U njegovom podnožju čeka vas pravi biser prirode – fenomen pod nazivom Izola Bela. U pitanju je sićušno ostrvo samo nekoliko koraka udaljeno od obale, a sa kopnom je spojeno trakom peska koju plima nekada obriše. Plaža je kamena, voda kristalno bistra,plavkasto zelenkaste boje i izuzetno prijatne temperature.

Plaže na Siciliji su poziv za opuštanje, ponovno povezivanje sa prirodom i uživanje u lepoti koja okružuje. Bilo da tražite avanturu ili jednostavno opuštanje pod suncem, plaže Sicilije obećavaju nezaboravno iskustvo okupano u živopisnom okruženju.

Sicilija leto 2024.: Izazov na vašem letovanju

Kako biste i vi svoj boravak na Siciliji pamtili kao čarobno iskustvo, preporučujemo da dobro organizujete svoje putovanje i mislite na svaku sitnicu. Jedna od stvari koja može pokvariti odmor je svakako putnička dijareja, neželjeni saputnik, kao i njena suprotnost – zatvor.

Dakle, dijareja i zatvor mogu pokušati da pokvare vaš odmor ali, razumevanje njihovih uzroka, praktikovanje preventivnih mera i znanje kako da ih kontrolišete mogu pomoći da se njihov uticaj smanji na minimum ili da kompletno izostanu kao uspomene sa putovanja. Davanjem prioriteta pravilnom odnosu prema stomaku – preventivno uzimanje kvalitetnih i prirodnih probiotika, vođenje računa o higijeni, mudar odabirom hrane, održavanje hidratacije i obraćanje pažnje na zdravlje digestivnog sistema, možete ostati korak ispred i osigurati da vam praznične uspomene budu čarobne, baš kao na fotografijama koje će osvanuti na društvenim mrežama a na kojima nikada ne vidimo borbu sa stomačnim tegobama!

Sicilija leto 2024.: Kako sprečiti putničke stomačne tegobe?

Od izuzetne je važnosti da svom stomaku olakšate odmor i pripremite ga na nove ukuse, drugačiju vodu i klimu. Stručnjaci jednoglasno preporučuju probiotik, i to redovno konzumiranje najmanje nedelju dana pred put ali, i tokom čitavog boravka. Pouzdan način da sprečimo disbalans crevne flore i štetne efekte loših bakterija jeste uzimanje dodatnih količina odabrane kombinacije probiotskih kultura.

Upravo Probiotik Enterobiotik® prijateljski deluje na uzrok ovih problema i pomaže u smanjenju i otklanjanju ovih simptoma. Zdrav stomak je neophodan za normalno funkcionisanje celog organizma, a to je upravo ono što očekujemo od odmora – da budemo zdravi i jaki i uživamo što više u plažama Sicilije.

Koristi Enterobiotik na Siciliji: