Novi ukusi na uzbudljivom putovanju zaista mogu upropastiti čar dalekih destinacija, na kojima smo radoznali da vidimo i isprobamo što više stvari! Kako osetiti Tursku u njenom punom sjaju, a ostati zaštićen od nepoželjnih saputnika – dijareje i zatvora?

Turska leto 2024.

Birate Tursku ovog leta? Odličan izbor. To znači da ćete se naći u vrtlogu ukusa, boja i prizora od kojih zastaje dah. Ova zemlja bogate kulture u svojoj ponudi ima za svakoga ponešto. Bilo da putujete sami, u paru, sa prijateljima ili decom, u Turskoj nćete se zaista lepo odmoriti i usput probati neke od najinteresantnijih jela koje su spoj mnogih kultura koje su se preplitale na njenom tlu.

Doduše, mnoga jela ćete i prepoznati! Omiljeni ćevap nam dolazi baš iz Turske, kao i baklave, šareni mezetluci i ratluk.

Ipak, jedna namirnica je posebno odvaja u turskoj kuhinji. U pitanju je pirinač, koji je osnova većine jela. Odmah na drugom mestu je plavi patlidžan, od koga su mnogi turski kuvari kroz vekove napravili pravi zlatni rudnik ukusnih zalogaja.

Mnoštvo svežeg povrća nalazi se u receptima ove zemlje, pa ćete tako imati priliku da uživate u sasvim novoj percepciji paradajza, maslina, paprika, luka, krastavca, pasulja, sočiva… Isto tako, i sveže voće je dosta zastupljeno u jelima. Mirisni sveži limun, naranče, nar, jabuke, kruške, smokve i grožđe ćete sresti na zaista neuobičajenim mestima, kao što je to slana hrana. Pored toga, na svakom ćošku možete kupiti sveže ceđeni sok od voća, i to za simboličan novac!

Turska kuhinja

Naravno, turska kuhinja ne bi bila to što jeste da nema pregršt začina, koji vas inače čekaju na svakoj pijaci, kao ustalom i orašasti plodovi poput pistaća, oraha, lešnika, badema.

Odlazak u Tursku garantuje vam uživanje u brojnim jelima, od vegetarijanskih kuvanih ili pečenih jela, preko mesa sa roštilja, jela sa mesom pa sve do ribe i drugih morskih plodova! Na spisak obaveznih stvari za probanje upišite i sarme, ćufte, kebab, mantije, pilav, krompir.

Posle svakog obroka, obavezno je da se zasladite – sočne baklave, urmašice, sutlijaš, kajmakli, basbousa – samo su vrh ledenog brega bogatog izbora dezerta.

Pokušali smo da ovu živopisnu zemlju svedemo na mali spisak od par najboljih gastro centara, odnosno najpopularnijih turskih gradova i jela za putnike u ovu neverovatnu zemlju.

Najpopularniji gastronomski centri i specijaliteti u Turskoj

Naravno, počinjemo od Istambula, samog srca ove nekadašnje imperije. Arhitektura ovog grada ostaviće vas bez reči, a različiti svedoci njegovih burnih vekova, leže opušteno na svakom ćošku, tako ćete možda čaj popiti u maloj čajdžinici u zavučenom delu Istambula, sedeći na ostatku antičkog spomenika ili stuba, preko koga je samo prebačen tipični ćilim. Ovaj grad je zaista idealna destinacija za sve one koji su zainteresovani da istraže drevne palate, džamije i bazare.

A šta se jede u Istambulu? Prednjače ćevapi, kofte (ćufte), pide (turska pica) i baklava. Naravno, u dugim šetnjama ne propustite simit, svojevrsni đevrek posut susamom i koga ćete svežeg pronaći gotovo na svakom koraku u brojnim istanbulskim ulicama. U pauzama, prepustite se ukusima turske kafe koja se dugo kuva na tihoj vatri, te pruža aromu sasvim drugačiju od one na koju smo navikli.

Ankara je još jedna destinacija koja pruža mnoštvo sadržaja. Neka od popularnijih jela u ovom gradu su keškek (ruralno, kašasto jelo napravljeno od jagnjetine i pšenice), manti (ravioli u turskom stilu) i gezleme (tanke, slane palačinke punjene sirom, spanaćem i začinskim biljem).

U Antaliji, poznatoj po svojim plažama, prirodnim lepotama i drevnim ruševinama, probajte šiš kebab (meso na ražnju na žaru), lahmacun (pica u turskom stilu) i nezaobilaznu baklavu.

Turska leto 2024.: Riba i morski specijaliteti

Kako će većina vas svoj odmor ipak provesti na obali, bilo da je u pitanju Kušadasi, Bodrum, Alanja, Belek, Kemer, Marmaris ili neko drugo popularno letovalište – pripremite se na poseban gastronomski ugođaj i plodove njihovog toplog mora.

Bluefish se izdvaja kao najtraženija riba, te nemojte propustiti da je probate. Najlepša je pečena ili grilovana zbog svoje masnoće a turski kuvari smatraju da joj, osim bibera, soli i maslinovog ulja, zaista ništa više od začina nije potrebno, a služe je sočnu i mekanu u hrskavoj, zlatnoj korici.

Sa druge strane, riba bonito je bolja varijanta za veću grupu ili porodicu, i ona ima bogatu, tamnu boju i čvrstu teksturu. Takođe, i crveni mulet je veoma tražena riba a zbog svog zemljanog i blago gorkog ukusa – ljudi ga baš vole ili im se ne dopada toliko.

Naravno, nemojte zaobići ni mušlje, odnosno dagnje. Odaberite jedan od mnogih recepata i uživajte u ovim sočnim školjkama u pasti, na nekoj vrsti buzare ili čak pohovane! Pored njih, obradujte sebe i lignjama ili hobotnicom.

Ukoliko se uželite morskih zalogaja i tokom večernje šetnje, potražite uličnu varijantu morskih specijaliteta pod nazivom ′′balık ekmek′′ – sendvič file pržene ili pečene ribe, poslužen zajedno sa raznim povrćem, unutar peciva turskog hleba!

Bez sumnje, Turska je veoma interesantna zemlja za istraživanje, bilo da ste zainteresovani za istoriju, hranu ili avanturu. Zato se pobrinite da to uživanje prođe nesmetano i bez nepredviđenih tegoba.

Turska leto 2024.: Putnička dijareja i zatvor – najveći neprijatelji uživanja u turskoj kuhinji

Isprobavanje nove hrane u stranoj zemlji često kao rezultat ima poremećen rad stomaka. Sama promena sredine ili vode može izazvati neprijatnu pojavu zvanu putnička dijareja. Sa druge strane, neredovni obroci, stres i umor mogu biti uzroci druge neprijatne pojave – putničkog zatvora. Ipak, temeljnom pripremom i dobrom organizacijom, to se može izbeći.

Probiotici i letovanje u Turskoj

Nova jela, začini, ukusi i namirnice koje ćete probate u Turskoj –  mogu dovesti do nelagodnosti u stomaku, nadimanja i problema sa varenjem. Uzimanjem probiotika, pomažete u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crevima i smanjujete šanse za probleme sa varenjem, bilo da je u pitanju visoko zarazna putnička dijareja ili pak, zatvor.

Turska leto 2024.: Koje su prednosti uzimanja probiotika tokom putovanja?

Probiotici mogu poboljšati proizvodnju antitela i poboljšati otpornost vašeg tela na infekcije a takođe mogu pomoći u smanjenju simptoma alergija, uključujući i one izazvane hranom. Kako putovanja mogu biti stresna, probiotici mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što takođe može dovesti do boljeg zdravlja creva.

Koristi Enterobiotik ovog leta