Nažalost, prilično nam je poznato kada se javimo lekaru usled neke infekcije ili upale, vrlo često nam propiše antibiotik koji deluje na bakterije ili grupu bakterija. Antibiotici ne znaju razliku između dobrih i loših bakterija u našem organizmu pa uništavaju i jedne i druge. Poremećaj dobrih bakterija dovodi do raznih simptoma od kojih je najznačajnija dijareja, koja može dovesti čak i do upale creva. Ispada da jedno lečimo, a drugo oštećujemo!

Iz ovog razloga, lekari i farmaceuti kažu da uz antibiotik uvek ide i probiotski preparat. Probiotici su živi mikroorganizmi koji kada se u dovoljnom broju unesu mogu imati pozitivan efekat na organizam. Međutim, zašto je samo stabilan probiotik dobar probiotik? Da bi probiotik bio dobar, on mora biti stabilan, što znači da mikroorganizmi koji se nalaze u njemu moraju biti živi i u dovoljnom broju kada ih unesemo u naš organizam.

 

 

Kako odabrati DOBAR probiotik?

 

Parametri na osnovu kojih možemo doneti odluku su različiti:

  • Cena, da li je najjeftiniji dovoljan, ili obrnuto da li je najskuplji sigurno i najbolji?
  • Koliko ima kapsula u kutiji, koliko se kapsula pije?
  • Koliko ima dobrih bakterija po kapsuli?
  • Koliko sojeva je proizvođač iskombinovao?

Ipak, ono što prvo moramo da imamo u vidu jeste to da bi probiotici bili efikasni moraju stići živi u creva i to u dovoljnom broju! Na život probiotika, a samim tim i njihov broj u kapsuli utiče više faktora, kao što su toplota, vazduh, vlaga, ph vrednost itd. Zamislimo koliki put moraju da pređu ti mali osetljivi mikroorganizmi sa fabričke trake u proizvodnji do naših creva i koliki broj će taj put zaista preživeti. Stoga je najvažniji faktor prilikom izbora probiotika stabilnost!

Većina proizvođača deklariše svoje probiotike kao broj mikroorganizama po kapsuli u trenutku proizvodnje, jer tehnološki ne mogu sa sigurnošću garantovati u kom broju će ti mikroorganizmi stići do pacijenta. Srećom, tehnologija je napredovala, čime je stvorila mogućnost za održavanje stabilnosti probiotika.

 

 

Kako flow pack garantuje stabilnost probiotika?

 

Na našem tržištu postoje probiotici, čiji je broj po kapsuli zagarantovan do kraja isteka roka upotrebe. Razlog zbog kojeg je moguće garantovati ovakvu stabilnost, krije se u tzv. flow pack-u, posebno osmišljenoj kesici u kojoj se nalazi blister sa kapsulama. Kesica je hermetički zatvorena, vakumirana i umesto kiseonika u njoj se nalazi azot, koji je inertan kao gas i štiti od toplote. Na taj način je ovaj probiotik zaštićen od nepovoljnih uticaja. Toplota, vazduh i vlaga ne mogu da ga „oštete“, te mikroorganizmi ostaju živi do naznačenog roka u jednakom broju. Flow pack time garantuje da će probiotik imati željeni efekat na vaša creva i sprečiti neželjena dejstva antibiotika.

Flow pack

 

Na našem tržištu probiotici koji jedini ispunjavaju ove visoke standarde stabilnosti i pouzdanosti su: Bulardi, Bulardi junior, EnteroBiotik, EnteroBiotik Forte u inovativnom pakovanju, koje možete naći u svim apotekama.

Neka na vaš izbor utiče pre svega stabilnost, jer je stabilan probitik DOBAR probiotik.