Šta je crevna flora, odnosno MIKROBIOTA?

 

Mikrobiota (crevna flora) podrazumeva sve mikroorganizme koji kolektivno žive u našem crevu.

  • Naša mikrobiota sadrži 100 000 milijardi mikroorganizama, uključujući najmanje 500 različitih vrsta poznatih bakterija sa više od 3 miliona gena (150 puta više od humanih gena).
  • Više od 70% imunih ćelija nalazi se u crevima.
  • Sastav mikrobiote creva je jedinstven za svakog pojedinca, baš kao i naši otisci prstiju. Ona može ukupno težiti do 2 kg. Jedna trećina creve flore je zajednička većini ljudi, dok su dve trećine specifične za svakog od nas. Drugim rečima, flora u vašem crevu je kao individualna lična karta.

 

Gde se nalazi mikrobiota (crevna flora)?

 

Kao što ime kaže, crevna flora je ugrađena u crevo, jedno od glavnih područja u našem organizmu koje dolazi u dodir sa spoljašnjom sredinom. Taj veliki eko sistem se naziva mikrobiom, i s pravom se sve češće, u naučnim krugovima, tretira kao organ.

 

Zašto je važna MIKROBIOTA (crevna flora)?

 

Zato što ona obavlja veoma važne funkcije koje su direktno vezane za naše zdravlje:

1. Štiti i pomaže u borbi protiv patogena i njihovih toksina.

2. Jača imunitet – ima važnu ulogu u odbrani organizma.

3. Pomaže našem organizmu da iskoristi hranljive namirnice.

4. Obezbeđuje energiju za ćelije creva, koje se zovu enterocite.

5. Sintetiše (esencijalnih) aminokiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

6. Sintetiše vitamine – kao što su vitamin K i vitamin B grupe, npr B12.

7. Učestvuje u metabolizmu žučnih soli i hormona.

 

Zahvaljujući svojim mnogobrojnim funkcijama, zdrava i uravnotežena crevna flora je bitna za pravilno funkcionisanje naših creva, ali i čitavog organizma.

 

 

Kada počinje razvoj MIKROBIOTE (crevne flore)?

 

Razvoj mikrobiote creva počinje od rođenja. Bebe koje su rođene prirodnim porođajem, odnosno prolaskom kroz majčin porođajni kanal, preuzimaju majčine dobre bakterije prirodno prisutne u njenom porođajnom kanalu. Bilo koje ometanje ovog prirodnog procesa rezultira promenom flore novorođenčeta i samim tim slabljenjem njegovog imuniteta.

Ove informacije snažno ukazuju da bilo koje narušavanje balansa crevne flore majke ili bebe, ili odsustvo prirodnog porođaja, povećava šansu da tokom života ova deca razviju neki oblik alergije.

Od rođenja, sastav crevne flore direktno zavisi i od toga kako se beba hrani: na primer u crevnoj flori beba koje doje, uglavnom dominiraju bifidobakterije, u poređenju sa bebama koje se hrane sa formulama za dojenčad.

Naučnici smatraju da do treće godine, crevna flora postaje stabilna i slična onoj odraslih, nastavljajući svoju evoluciju tokom čitavog života.

 

 

Kako se razvija MIKROBIOTA (crevna flora)?

 

Sastav naše crevne flore se razvija tokom čitavog života, od rođenja do starosti, i rezultat je različitih uticaja okoline.